FAQ

Hoe kun je zien hoe oud een boom is?

De stam van een boom bestaat uit afwisselend lichte en donkere ringen. Eén lichte en één donkere ring vormen samen een jaarring. Het aantal jaarringen van de boom is de leeftijd in jaren. Met een speciale houtboor zou je die jaarringen kunnen tellen. Het werkt als een appelboor. Daarmee boor je tot aan het hart van de stam een stukje hout weg. Na telling kun je dat weer terugstoppen en afdekken. Daarnaast kun je ook zonder boren een globale schatting van de leeftijd maken. Op basis van het soort boom, zijn groeisnelheid, zijn stamomvang en zijn hoogte kun je een aardig idee krijgen hoe oud de boom is.

Hoe kun je zien of een boom gezond is?

Dat zie je aan een aantal dingen. Aan de takken bijvoorbeeld. Als er dood hout aan zit, als er zwammen opgroeien of als ze een dubbele top hebben, zijn dat aanwijzingen dat de boom ziek is. Ook de bast kan je wat vertellen over de gezondheid van de boom. Ingezonken plekken, loslatende schors en zwammen die op de stam groeien duiden er op dat de boom niet lekker in zijn vel zit. Tot slot zegt ook het wortelgestel veel over de staat van de boom. Een breed vertakt gestel duidt op een sterke boom. In de winter kun je zien of een boom gezond is door een stukje van de bast of de tak weg te schrapen. Als je dan een mooie, groene kleur ziet, is dat een teken dat de boom gezond is.

Kun je iedere boom zomaar herplanten?

In principe kun je iedere boom herplanten. Maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden hebben voldaan. Dat heeft voornamelijk met een stukje onderhoud aan de boom te maken. De boom moet fysiek immers klaar zijn voor de verhuizing. Zo kun je bijvoorbeeld stimuleren dat de boom nieuwe haarwortels ontwikkelt, door minimaal een jaar van tevoren een kleine sleuf rondom de boom te graven. Daarnaast moet je zorgen dat je de boom goed snoeit. Elk takje is een plek aan de boom waar verdamping op kan treden. Hoe minder takken, hoe beter de boom het vocht vasthoudt. Alle bomen op onze kwekerij worden minimaal een keer in de drie jaar verplant. Dat vergroot de kans op een succesvolle herplanting.

Hoe vervoeren jullie een boom?

Dat is afhankelijk van de soort boom. We onderscheiden drie soorten:

Bomen met blote wortel
Deze bomen pakken we heel goed in met zeil en plastic zakken, zodat de wortels tijdens het transport absoluut geen hinder ondervinden van de wind. Eenmaal op bestemming plaatsen we de boom direct in de grond om uitdroging te voorkomen.

Bomen met draadkluit

Dat zijn bomen die zijn ingepakt met een jute van natuurlijk materiaal, dat in de grond vergaat. Het jute is aangetrokken met een stevig gaas. Tijdens het transport heeft de boom niets te lijden, omdat de wortels goed zijn ingepakt. Het grote voordeel van bomen met draadkluit is dat deze zich snel op hun gemak voelen in hun nieuwe omgeving. Ze worden immers geplant inclusief vertrouwde grond, waarin ze soms wel jaren hebben gestaan. Grote bomen worden daarom eigenlijk ook standaard vervoerd met draadkluit. Aan de draadkluit kan echter ook een klein nadeel kleven. Door het extra gewicht, heb je een kraan nodig om bomen te plaatsen op moeilijk bereikbare plekken.

Hoe oud kan een boom worden?

Dat is helemaal afhankelijk van de boomsoort. In Californië bijvoorbeeld staat een Sequoia Sempervierens die geschat wordt op een leeftijd van tussen 2.200 en 2.700 jaar oud. Maar over het algemeen kun je stellen dat een boom minimaal een mensenleven meegaat; op voorwaarde uiteraard dat hij de verzorging krijgt die hij nodig heeft.

Heeft een boom verzorging nodig?

Absoluut. Als u van uw boom wilt blijven genieten, zult u hem moeten verzorgen. Dat betekent regelmatig snoeien, zodat de boom geen dubbele top krijgt. Het dood hout moet u verwijderen. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor het dikke hout, die een obstakel kunnen zijn voor de boom om door te groeien. Tot slot doet u er goed aan de boom regelmatig te mesten.

Groeit iedere boom op iedere ondergrond?

Ja. Maar wel een ‘ja’ met een heel belangrijke voorwaarde. De grond moet namelijk waterdoorlatend zijn, zodat de boom nooit te nat komt te staan.

Wat zijn meerjarige vormbomen?

Deze vormbomen zijn volgroeit. Kortom wanneer u deze plant heeft u volledige dichtheid.

Doen jullie ook bezorgen en planten?

Wij doen ook bezorgen en planten als de klant dat op prijs stelt.
Prijsopgave altijd vooraf.

Contact opnemen +31 (0)413 49 08 06

Of vul het formulier hieronder in

Openingstijden

Maandag, woensdag en vrijdag
van 10.00 uur tot 17.00 uur

Zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur

De rest van de week op afspraak.